O KAMNU

MONTAŽA

naravni kamen
Dekorativni kamen se izredno enostavno polaga, saj so posamezni kamenčki pritrjeni na mrežico in tako tvorijo plošče.

Kamnite plošče pritrdimo na steno ali tla z elastičnim lepilom za keramiko. Pri montaži je treba upoštevati barvo kamna, saj se beli kamen (Lymra in Alize) vedno lepi z belim lepilom, medtem ko se ostali tipi kamnov (Rainbow, Beige, Yellow in Noche Travertine, Maxima, Nesos Beige, Black Marble) lahko lepijo z običajnim, sivim lepilom. Pred lepljenjem je treba zagotoviti čisto in ravno podlago za lepljenje. Podlaga, na katero se bo material nalepil, ne sme odstopati. Montaža je možna na beton, grobi omet, fini omet, siporeks, mavčne plošče... Odsvetujemo montažo na iverne plošče ali les, saj ima les kot material podkonstrukcije različne raztezke ter tako s časoma povzroči vidne razmike med kamnitim paneli.

Montaža se vrši enostavno, saj večina vzorcev ne potrebuje fugiranja in se lepi na spoj, torej ploščo poleg plošče. Pri montaži je izredno pomembno, da je vsaka vrsta položena v ravni liniji, plošče pa se polagajo natančno ena ob drugi. Plošče so kalibrirane na določeno velikost in tako ne povzročajo odstopanj ter neprijetnih razmakov.

dekorativni kamen  dekorativni kamen

Mrežico, na katero so prilepljeni kamenčki, je možno tudi razdreti, iz nje odstraniti posamezen kamenček, ga obdelati ali zamenjati z drugim. Mrežo lahko po potrebi režemo z olfa nožem.

Ko položimo nekaj vrst, svetujemo, da si steno ogledate od daleč. Tako lahko vidite, ali so spoji vidni ali ne ter če katera od plošč tonsko variira v primerjavi z ostalimi. V primeru variacij v niansah, ki so zgolj posledica vplivov narave v procesu nastajanja kamnin, lahko ploščo, dokler je lepilo še sveže, zamenjamo z drugo ploščo, bolj podobnega ali enakega tona. Da se izognemo problemom zaradi različnih tonov, priporočamo pregled in pripravo materiala pred polaganjem. Plošče zložimo na tla in pregledamo ujemanje.

NASVET! Montažo kamnitih mozaikov lahko opravi keramičar.

dekorativni kamen  dekorativni kamen

Posebnost pri montaži sta vzorca Garda in Lago. V teh primerih je treba vsako ploščo vzdolžno prepoloviti in z zamikom polagati ožje trakove. Razlog za to je spajanje, saj se pri neupoštevanju navodil pogosto zgodi, da so spoji vidni in jih ni mogoče naknadno prikriti.

Reševanje kotov
Za vzorca Roma in Verona so v ponudbi tudi zaključki oziroma kotni elementi. Ti so izdelani v obliki traku – kamenčki so klani na dveh straneh in nalepljeni na trak. Pri ostalih vzorcih je treba kotne elemente izdelati na samem mestu montaže. Uporablja se rezanje pod kotom 45° ali zamik plošč.
go_top

Nujno potrebni piškotki

So nujno potrebni za delovanje spletne strani.

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Funkcionalni piškotki

Omogočajo uporabo storitev drugih ponudnikov in družbenih medijev.

Oglaševalski piškotki

Uporabljajo se za zbiranje informacij o vaših interesih za namene trženja.